Luchtkwaliteit in woning verbeteren

Wanneer u in het bezit bent van een ventilatie systeem D is het mogelijk om de lucht dat het ventilatie toestel naar binnen haalt nog meer te zuiveren.

Het “zuiveren” van de lucht gebeurd standaard door een G3 of G4 filter. Deze filters dienen vooral om de warmtewisselaar in het ventilatie systeem te beschermen. Ze verbeteren de luchtkwaliteit in de woning nauwelijks.

Typische G3 / G4 filters

Wilt u de luchtkwaliteit verbeteren dan kan u een pollen filter (meestal F7) in het ventilatie systeem D plaatsen. Deze filter houdt niet alleen pollen tegen, maar filtert ook de kleine stofdeeltjes uit de lucht. Doordat een pollen filters fijnere mazen heeft moet het ventilatie systeem wel harder werken (drukval is hoger) om de lucht door de filter te krijgen.

Typische F7 filter

Elektrostatische filter

Een betere oplossing is het plaatsen van een elektrostatische filter. Doordat de elektrostatische lucht filter GEEN fijne mazen heeft moet het ventilatie systeem veel minder hard werken (drukval is lager), waardoor zijn stroomverbruik daalt. Onderstaande tabel toont de efficiëntie aan van een G3-G4 (standaard WTW) filter, een F7 filter (als WTW optie) en een F9 filter, wat betreft de filtering van microstofdeeltjes van 0.3μm die hoofdzakelijk in uitlaatgassen voorkomen.

Een elektrostatisch filter kan aan elk systeem D toegevoegd worden. Het wordt op de lucht toevoer van buiten naar de woning geplaatst. Hierdoor kan ook 1 luchtfilter uitgespaard worden in het systeem D.